2010

Звіт Синодального відділу «Церква і культура» за 2010 р.

 

Усі свої проекти та акції відділ “Церква і культура” у 2010 р. проводив під егідою великої загаль-ноцерковної події — 75-річчя Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Одним із найважливіших проектів УПЦ, що має велике духовнопросвітнє значення і яким безпо-середньо клопотався відділ у 2010 р., є проект, присвячений Пересопницькому Євангелію. 2010 р. ця святиня стала центром загальної уваги, адже на ній склав присягу на вірність українському народу новообраний Президент УкраїниВ. Ф.Янукович. Як відомо, сталося це 25 лютого під час урочистої інаугурації Президента у Верховній Раді, а перед тим — 21 лютого, у Неділю Торжества Православ’я, в СвятоУспенській КиєвоПечерській Лаврі під час подячного молебню Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир передав у дар Президентові примір-ник факсимільного видання Пересопницького Євангелія. У книзі Предстоятель зробив напис: “Пре-зиденту України Віктору Януковичу з Божим благословенням та побажанням звершувати управління Державою згідно зі Словом Божим”.

На початку року перлину національної духовної писемності було представлено на Рівненщині. 14 січня у приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулись читання “Пересопницьке Євангеліє як символ української духовності”, що пройшли з благословення Блаженнішого Мит-рополита Володимира та з ініціативи Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістич-ного університету. Те, що Блаженніший Митрополит Володимир подарував примірник факсимільно-го Євангелія науковим закладам Рівненщини, де майже півтисячоліття тому й відбулося створення цієї пам’ятки, набуло великого символічного змісту.

Значущою подією в духовному житті суспільства стало те, що Предстоятель УПЦ подарував примірник факсимільного видання Пересопниці Національному музею Тараса Григоровича Шевченка. 9 березня 2010 р. Його Блаженство відвідав музей, аби віддати шану Кобзареві та вручити співро-бітникам закладу раритети зі свого зібрання Шевченкіани. Фонди музею були збагачені такими рід-кісними виданнями, як твори поета, що вийшли друком наприкінці XIX — поч. XX ст. Географія цих видань досить різноманітна: Київ, Лейпциг, Львів, Коломия, Стрий, Вінніпег (Канада) тощо. Зокрема, це збірник поезій, що вийшов 1887 р. на присвяту 25х роковин смерті Т.Шевченка, повість “Артист” у перекладі видатного діяча культури західної України Олександра Кониського, твори з коментарями видатних шевченкознавців Дмитра Николишина, Івана Шпитковського, Леоніда Біленського тощо.

Як відомо, Т. Г.Шевченко долучився до вивчення Пересопницького Євангелія. Відтепер ця святиня, а також старовинні видання Кобзаря — подарунок Блаженнішого — перебувають у спеціальній вітрині, що у центральній залі музею. Директор установи Н.Клименко висловила глибоку подяку Блаженнішому Митрополиту за його “безцінний дар” та передала йому у відповідь семитомне ви-дання творів Т. Г.Шевченка.

11 березня презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія відбулася у Донецькій універсальній науковій бібліотеці ім. Н.Крупської. Презентацію було проведено у рамках заходів, що їх започаткувала Донецька єпархія напередодні Дня православної книги. Про-звучали доповіді науковців, відбувся духовний концерт, було продемонстровано фільм про Пересоп-ницьке Євангеліє.

23 березня презентація Пересопниці пройшла на малій Батьківщині Предстоятеля УПЦ. Цього разу місцем урочистостей став Хмельницький інститут імені Блаженнішого Митрополита Володимира Міжрегіональної Академії управління персоналом. Зустріч розпочалася з виступу митрополита Во-локоламського Іларіона, голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату. Далі звернення Блаженнішого Митрополита Володимира оголосив єпископ Макарівський Іларій. У ньому провідною темою було велике значення Пересопницького Євангелія для духовного життя українського народу, становлення його культури та національної ідентичності. Примірник факсимільного видання Пересопниці урочисто передали директору інституту Л. Г.Білому, який щиро подякував за цей безцінний дар та за пастирське піклування, яке проявляє Предстоятель до наукової громадськості та молоді.

Того ж вечора усі учасники презентації відвідали ораторію митрополита Іларіона (Алфєєва) “Страсті за Матфеєм”. Наступного дня високі гості завітали у с. Марківці Летичівського району, де відвідали могили батьків Його Блаженства та поспілкувалися з рідними та близькими Предстоятеля.

21 квітня примірник видання Євангелія отримав музей Волинської ікони. Зробив цей дар музею особисто Блаженніший Владика Володимир. На знак подяки та пошани директор Волинського крає-знавчого музею А.Силюк вручив Предстоятелю УПЦ образ Холмської Пресвятої Богородиці.

20 травня на відкритті XI Всеукраїнської виставкифоруму “Українська книга на Одещині” голова Синодального відділу “Церква і культура” ігум. Серафима від імені Предстоятеля УПЦ подарувала факсимільне видання Пересопницького Євангелія Національній науковій бібліотеці ім. М.Горького. У форумі взяли участь 86 видавництв із різних регіонів України, які представили понад 7 тис. назв книжок. Пересопницьке Євангеліє, що його відділ “Церква і культура” представив на цьому форумі, викликало величезний інтерес книговидавців та книгорозповсюджувачів, воно стало прикрасою ви-значного культурнопросвітнього заходу.

12 травня 2010 р. Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення у серпні 2011 р. 450річчя Пересопницького Євангелія. Парламент оголосив 2011 рік роком української первокниги. Відділ “Церква і культура” складає план ювілейних заходів у рамках святкування.

17 травня Його Блаженство подарував примірник факсимільного видання Пересопницького Єван-гелія Президенту Російської ФедераціїД. А.Медведєву, який з дводенним візитом відвідав столицю України. Символічно, що цю святиню з рук Блаженнішого Володимира Президент Росії отримав у КиєвоПечерській Лаврі. У свою чергу Дмитро Медведєв подарував Предстоятелю УПЦ Володимир-ську ікону Пресвятої Богородиці.

Велику та кропітку роботу з презентації Пересопницького Євангелія у Китайській Народній Рес-публіці провів Відділ зовнішніх церковних зв’язків на чолі з єпископом Олександром (Драбинко) та відділ “Церква і культура”. На прохання Блаженнішого Митрополита Володимира Президент НАН України Б. Є. Патон звернувся до Президента Академії наук КНР, аби посприяти у проведенні цієї презентації. Захід було проведено за сприяння посольства України, наукових кіл України та Китаю. Під час офіційного візиту Президента УкраїниВ. Ф.Януковича до Китаю, що відбувся 1—5 вересня 2010 р., факсимільну копію Пересопницького Євангелія було передано в Академію наук КНР.

10 вересня під час святкування у Дніпропетровську Дня міста духовнопросвітній центр “Острів надії” від імені Блаженнішого Митрополита Володимира вручив примірники Пересопницького Єван-гелія Дніпропетровському історичному музею, класичній гімназії ім. св.Кирила і Мефодія та СвятоІ-верському храму м. Дніпропетровська. Таким чином мегаполіс збагатився видатною пам’яткою укра-їнської державності та культури. Слід зазначити, що завдяки клопотанню Блаженнішого Митрополита Володимира усі великі міста України: Київ, Одеса, Львів, Луцьк, Хмельницький, Дніпропетровськ, Харків та інші мають у своїх культурних сховищах цей духовний скарб Православ’я.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира Відділ зовнішніх церковних зв’язків та відділ “Церква і культура” долучилися до проведення презентаційних заходів в Іспанії, присвячених Євангелію. Делегація УПЦ на чолі з архієпископом Вінницьким та МогилівПодільським Симеоном з 23 по 26 жовтня перебувала у Мадриді, Малазії, Гранаді та Мурсії. Було проведено багато зустрічей з представниками наукових кіл країни, зі співвітчизниками, які складають в Іспанії велику громаду українських діаспорян. Відбулися візити до представників місцевої влади, до посольства України у Королівстві Іспанія. Про важливість цих культурноцерковних контактів свідчить те, що делегація УПЦ отримала у подарунок від університету м. Гранади факсимільну копію старовинного кодек-су XII ст., що перебуває у бібліотеці університету. Віднині цей кодекс зберігається у фондах музею УПЦ “Православна Україна”.

Хочеться нагадати, що проект “Пересопницьке Євангеліє” складається з двох частин: місіонерсь-копросвітньої та науковоохоронної. У зв’язку з цим відділ “Церква і культура” здійснює контроль за використанням коштів у сумі 20 тис. дол. США, що їх надав Блаженніший Митрополит науковій бібліотеці НАН ім. В.Вернадського з метою реставрації пам’ятки. Реалізація проекту дозволяє збере-гти для нащадків духовно-історичну цінність світового масштабу, забезпечити її доступність для ве-ликого кола науковців та читачів.

Щодо підсумків проекту, який напередодні 450літнього ювілею Пересопницького Євангелія на-був особливої ваги, то його реалізація сприяла утвердженню засад православної духовності й куль-тури у суспільстві, зміцненню та покращенню міжнародних зв’язків УПЦ зі світовим співтоварист-вом, оптимізації міжнародного іміджу України. Під час президентських виборів 2010 р. ця святиня знову явила себе як один із найважливіших символів та клейнодів держави, який через благословен-ня Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира прикликав на нового Президента України Божу благодать задля укріплення на служіння народові.

Зусиллями УПЦ відроджене Пересопницьке Євангеліє стало одним із важливих чинників об’єднання всієї України навколо Святої канонічної Української Православної Церкви та її Предсто-ятеля Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Велика плідна співпраця єднає відділ “Церква і культура” з Національним Києво-Печерським іс-торикокультурним заповідником, багатьма іншими музеями України. Пріоритетне завдання відділу — налагодження стосунків з НКПІКЗ, що на території КиєвоПечерської Лаври і де нині діють структури управління УПЦ.Адже саме, так би мовити, на “протиріччях” між музейною спільнотою і Церквою намагаються грати ті діячі, які б хотіли затьмарити ці відносини різнобічними конфліктами. Справа відділу — упереджувати ситуацію, знімати та нівелювати непорозуміння й суперечки. Саме на це налаштовує відповідних церковних фахівців у сфері культури Блаженніший Митрополит Воло-димир, який завжди наголошує, що гармонізація стосунків між Церквою і культурною елітою є за-вданням важливого загальноцерковного значення.

З благословення Блаженнішого Володимира НКПІКЗ традиційно проводить багато спільних акцій з Київською Митрополією УПЦ, КиєвоПечерською Лаврою, Синодальними відділами тощо. 15 січня 2010 р. у заповіднику відкрилася Всеукраїнська виставка “Різдвяні візерунки”, де було представлено роботи художньоприкладної творчості ув’язнених. 15 квітня відбулося відкриття виставки робіт ув’язнених “Пасха, Господня Пасха!”

2 березня 2010 р. у місті Анкона (Італія) відкрилася виставка “Золота епоха української іко-ни XVI—XVIII століть”, яку презентували Національний КиєвоПечерський історикокультурний за-повідник та Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького. В урочистостях взяв участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, учасники конгресу “Православ’я в Італії: нові пасторальні виклики та нові духовні зу-стрічі”, народні депутати України, представники місцевої влади та громадськість.

5 травня 2010 р. у музеї книги і друкарства України відбулася презентація виставки “Час у фотографіях. КиєвоПечерська Лавра кінця XIX — початку XX століть”, де було представлено уні-кальні старовинні фотографії з колекції НКПІКЗ та музею “Православна Україна”, що його очолює ігум. Серафима (Шевчик). До відкриття виставки підготували фотоальбом.

29 травня у Національному КиєвоПечерському історикокультурному заповіднику до Дня захисту дітей пройшов другий фестиваль дитячої творчості “Дітвора у Лаврі”. Фестиваль зібрав 150 юних учасників віком від 4 до 15 років з усіх куточків України, які виступали для дітейсиріт, дітейінвалі-дів, вихованців недільних шкіл Києва та області, запрошених на свято. Захід відкрив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, який усіх дітей обдарував батьківським спілкуванням і подарунками. Для реалізації програми фестивалю багато зробив Міжна-родний благодійний фонд “Соняшник” на чолі з А.Горбуновою, спільно з творчим об’єднанням “Ді-твора”, який традиційно бере участь у багатьох благодійних акціях УПЦ.Благодійну допомогу у проведенні заходу надала громадська організація “Нова епоха” на чолі з Д. В.Швецем.

18 червня у музеї біблійного мистецтва м. НьюЙорк відкрилася виставка “Слава України: святі образи XI—XIX століть”, на якій представили унікальні пам’ятки церковного мистецтва з колекції Національного КиєвоПечерського історикокультурного заповідника і Національного музею ім. А.Шептицького (м. Львів). У відкритті виставки взяли участь в. о. голови Відділу зовнішніх церков-них зв’язків єпископ Олександр (Драбинко) та ігум. Серафима (Шевчик). Виставка, що її розпочали з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, проходила у рамках міжнародного виставкового проекту “Україна — світові” й триватиме з червня 2010 р. до травня 2011 р. у трьох музеях США: музеї біблійного мистецтва (м.  НьюЙорк), Міжнародному центрі “Меридіан” (м. Вашингтон) і музеї мистецтв Джосліна (м. Омаха). Того ж дня українська делегація на чолі з міністром УкраїниМ.Кулиняком відвідала Український музей у м. НьюЙорку й оглянула виставку “Україна — Швеція: на перехрестях історії (XVII—XVIII століття)”. Відбулися зустрічі з представниками української діаспори у США.

10 жовтня у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені М.Ярошенка відбулося урочисте відкриття виставки “Портрети церковних діячів XVII—XIX століть із зібрання Національного КиєвоПечерського історикокультурного заповідника”. Експонувалося близько 30 портретів зі збірки заповідника та облачення з ризниці Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира. На виставці були представлені портрети відомих просвітителів: київських митрополитів Іоасафа Кроковського та Гавриїла Кременецького, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Лазаря Барановича, митрополита Ростовського і Ярославського святителя Димитрія Ростовського, святителя Павла Конюскевича. Переважна більшість експонованих портретів створили майстри Лаврської іконописної школи. Твори мають велике історичне та мистецьке значення. Виставка про-водилася з нагоди візиту до Полтави Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Воло-димира та до 75річчя Блаженнішого.

21 жовтня 2010 р. у Національному КиєвоПечерському історикокультурному заповіднику з бла-гословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в рамках Міжнарод-ної конференції з паломницьких питань у виставковій залі Успенського собору КиєвоПечерської Ла-ври відбулось відкриття виставки “Тисячолітня історія паломництва на Русі”. Виставка була підгото-влена спільними зусиллями НКПІКЗ, відділу “Церква і культура” і Паломницького центру Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви. У відкритті виставки взяли участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, представники посольств країнучасниць (Російської Федерації, Італії, Сербії, Румунії, Греції, Польщі, Ізраїлю), делегати та гості конференції.

З 18 по 21 травня в Національному КиєвоПечерському заповіднику з благословення Блаженнішо-го Митрополита Володимира проходила Всеукраїнська культурноінформаційна презентація “Українські історикокультурні заповідники — 2010”, в якій взяли участь провідні національні заповідники України. Його Блаженство привітав робітників музеїв із професійним святом — Міжнародним днем музеїв та побажав їм натхнення у збереженні духовних скарбів нації. Потім з вітаннями від Президента, Прем’єрміністра та Голови ВР України до музейників звернувся міністр культури М.Кулиняк. По завершенні офіційної частини Його Блаженство ознайомився з презентаційними виставками наці-ональних заповідників, які з нагоди свята розташувалися у НКПІКЗ, та оглянув експозиції виставко-вих залів КиєвоПечерського заповідника. У проведенні заходу активну участь взяв відділ “Церква і культура”.

Особливо слід відмітити проект “Спадок князя Володимира”, який відділ “Церква і культура” під-готував разом із КиєвоПечерським заповідником до візиту у м. Київ Святішого Патріарха Москов-ського і всієї Русі Кирила. 28 липня, у день свята рівноапостольного кн. Володимира та День Анге-ла Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, у виставковій залі № 1 НКПІКЗ відкрилася унікальна виставка “Спадок князя Володимира”. На ній були представлені старовинні ікони, хрести, шитво, різьблення, стародруки та інші церковноісторичні роботи з фон-дів НКПІКЗ, із зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира та музею “Православна Украї-на”. Благодійну допомогу у проведенні виставки надала громадська організація “Нова епоха”. Було надруковано каталог виставки. Значну цінність представляють на виставці експонати, надані Його Блаженством. Зокрема, це дуже рідкісні документи, фотографії, гравюри, книги, ікони, медальйо-ни, присвячені різним періодам святкування Хрещення Київської Русі: 900річчю (1888 р.), 950річчю (1938 р.) та 1000літтю (1988 р.).

Відкрили виставку Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та Блаженніший Митрополит Володимир. Виставка користується величезним попитом у відвідувачів Лаври. Її покликання — довести на основі численних історичних матеріалів, що спадок св.князя Володимира живе і плідно діє у сучасності і спадкоємцем рівноапостольного Хрестителя Русі та духовного багатства Святої Русі є свята канонічна Українська Православна Церква на чолі з Предстоятелем УПЦ Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

З 2 по 5 листопада 2010 р. в Києві в конференцзалі бізнесцентру “Парус” відбувся міжнародний семінар “Роль релігійних громад в управлінні об’єктами всесвітньої спадщини”. Семінар був органі-зований за участю Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в рамках проголошеного Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 2010 р. роком зближення культур. Співорганізаторами проекту від української сторони виступили Міністерство культури і туризму України та Міністерст-во закордонних справ України, Національна комісія України у справах ЮНЕСКО.Координатором заходу був Національний КиєвоПечерський історикокультурний заповідник. Семінар проводився під патронатом Президента України та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. В його організації брали також участь працівники відділу “Церква і культура”.

Серед міжнародних учасників семінару були заступник Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Франческо Бандарін, програмний спеціаліст ЮНЕСКО Анна Сидоренко, спеціальний радник Генерального директора ІККРОМ Юкка Ілмарі Йокілехто, представники національних державних та наукових установ, релігійних громад. Приїхали спеціалісти майже з 30 країн Європи, Азії та Африки. Учасники семінару обговорили та розробили спільні програми захисту пам’яток і об’єктів, якими управляють релігійні громади самостійно чи спільно з державними установами. В роботі семінару було зосереджено увагу на вивчені та практичному застосуванні національного та міжнародного права в сфері співпраці між державою і релігійними громадами щодо збереження цих об’єктів, ролі релігійних громад в справі охорони культурної спадщини. Під час роботи семінару відбулося відвідання українських об’єктів всесвітньої спадщини — Києво-Печерської Лаври та “Софії Київської”.

Одним з основних наслідків семінару стала розробка та підготовка проекту рекомендацій щодо комплексного управління релігійними об’єктами. В обговоренні документів взяла участь ігум. Серафима. Загалом підсумкові документи семінару були сприятливі для УПЦ, і це значна перемога в контексті тієї полемічної боротьби, що точиться навколо спільного володіння об’єктами ЮНЕСКО в Україні.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира голова відділу “Церква і культура” взяла участь у проведенні спільного українськофранцузького семінару “Сакральні пам’ятки чи куль-турна спадщина?”, що пройшов 29 листопада 2010 р. на території Національного заповідника “Софія Київська”. Організаторами семінару виступили Український центр розвитку музейної справи спільно з Французьким культурним центром. Темою семінару було спільне користування сакральними релі-гійноісторичними пам’ятками в контексті суспільнорелігійних відносин. На заході були присутні ке-рівники українських музейних, наукових та культурних установ, представники різних конфесій України. Голова відділу “Церква і культура” мала змогу виступити та донести до іноземних та вітчизняних фахівців думку, що складає концепцію УПЦ щодо використання сакральних пам’яток в першу чергу як національних святинь України.

Наступного року за рішенням ЮНЕСКО відзначатиметься 1000-річний ювілей собору св.Софії у м. Києві. Створено оргкомітет ювілею, до складу якого увійшла голова відділу “Церква і культура”. Тема ювілею є неоднозначною в науковому середовищі. Проти цієї дати виступають деякі авторите-тні дослідники Київської Русі, зокрема академік П.Толочко. Завдання відділу — використати святку-вання ювілею св.Софії задля кращого вивчення пам’ятки та оптимізації співпраці між Національним заповідником та Українською Православною Церквою.

Велику увагу відділ “Церква і культура” приділяє розвитку художнього мистецтва, підтримці українських художників та утвердженню їх творчості на засадах Православ’я. Між відділом та Між-народним артцентром “Меценат” на початку року було укладено меморандум. Мета співпраці — ре-алізація проекту “Духовність у сучасному мистецтві”, формування духовного середовища з метою розвитку сучасного мистецтва на основі національних православних традицій.

Основні напрямки співробітництва: мотивація сучасного мистецтва в напрямку створення висо-кокласних художніх робіт, організація майстеркласів, аукціонів та виставок образотворчого мистецт-ва, залучення до творчого процесу представників духовної еліти суспільства, розвиток меценатства й патронування талановитих митців, що створюють роботи духовного спрямування. Окремо в меморандумі прописано пункт, присвячений залученню благодійних пожертв на розвиток мистецт-ва і побудову та реставрацію православних храмів, головне — кафедрального собору УПЦ Воскресіння Христового.

Першою в ланцюгу акцій “Духовний образ у сучасному мистецтві” стала виставка робіт провідних українських художників, що відкрилася 12 березня у Національному заповіднику “Софія Київська”. 26 березня пройшла виставкааукціон під назвою “Храм душі” у музеї книги і друкарства в Києва-Печерській Лаврі. 8 квітня Блаженніший Митрополит Володимир вручив нагороди художникам та меценатам (Ю.Нагулко, Д.Олійнику, О.Бахматюку, В.Мошенському), які зробили пожертви на будівництво СвятоВоскресенського кафедрального собору.

5 листопада виставкова діяльність організаторів проекту перемістилась у галерею “Печерська” Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Серія виставок приурочена до 75-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира. Розпочато збір картин, які увійдуть до складу колекції су-часного духовного мистецтва, у створенні якої беруть участь Духовнопросвітній центр та музей “Православна Україна” при СвятоВоскресенському кафедральному соборі.

Ще однією складовою комплексного підходу до проблем культури є співпраця з українськими кі-нематографістами. Гарні стосунки має відділ з оргкомітетом Міжнародного фестивалю “Кінолітопис”. 26—30 квітня у Києві пройшов IX Київський фестиваль “Кінолітопис”, присвячений 65річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, в роботі якого відділ взяв активну участь. Відбулися зустрічі з провідними кіномитцями, обговорення різних кіноробіт. Наприкінці грудня 2010 р. відбудеться спі-льна акція відділу та кінофоруму у Придністров’ї на запрошення Адміністрації Президента Придніп-ровської Народної республіки.

Активно працює відділ і в сфері музичного мистецтва. Було надано допомогу Одеській державній музичній академії ім. А.Нежданової у проведенні в травні 2010 р. міжнародної науковотворчої кон-ференції “Трансформація музичної освіти: ЗахідСхід”. Започатковано проект створення регентського відділення у Київській консерваторії. Великий резонанс мала місіонерська поїздка по Україні митро-полита Волоколамського Іларіона (Алфєєва), який представляв свій музичний твір “Страсті за Матфеєм”. Наприкінці 2009 р. вперше ораторія прозвучала у Національній філармонії м. Києва під час святкування дня народження Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. У березні 2010 р. ораторію було представлено у містах Одесі, Львові, Хмельницькому, Вінниці. У виконанні “Страстей за Матфеєм” брав участь архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан. З 10 по 18 листопада ораторію було представлено у містах Донецьку, Сєверодонецьку, Луганську, Харкові, Полтаві, Черкасах, Чернігові. Виконували ораторію Національна академічна капела “Думка”, оркестр ім. Б.Лятошинського. Цю просвітню поїздку було присвячено 75літтю Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира.

Відділ провів 24 квітня 2010 р. разом із Військовим відділом Київської єпархії моторизовану хре-сну ходу, присвячену 24й річниці Чорнобильської трагедії. Колона байкерів з декількох країн, які з’їхалися до КиєваПечерської Лаври, вирушила маршрутом Київ — Чорнобиль — Прип’ять — Київ. У Чорнобилі відбулося встановлення пам’ятного хреста з написом: “Милістю Божою в літо 2010 від Різдва Христового за благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира зі святою метою бачити світ без трагедій встановлено Святий Хрест Відродження Чорнобиля” біля Іл-лінської церкви м. Чорнобиль. Також була підготовлена моторизована хода, присвячена 65й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Разом із меморіальним комплексом “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років” відділ приділяє значну увагу висвітленню діяльності Православної Церкві під час Великої Вітчизняної війни. До 65річчя Великої Перемоги в експозиції музею було доповнено розділ “Церква у роки війни” музейними предметами, переданими Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, серед яких — хірургічні інструменти святителя Луки (В. Ф.Войно-Ясенецького). Ігум. Серафимою було передано до фондів музею 22 предмети (20—40-і рр. XX ст.), що зараз використовуються в науководослідній, експозиційній та виставковій роботі.  З благословення Його Блаженства відділ підготував проект вшанування жертв війни. До Дня Скор-боти і вшанування пам’яті жертв війни 22 червня 2010 р. у музеї відбулася заупокійна служба за загиблими, у якій брали участь: Київська Митрополія Української Православної Церкви, Київська духовна академія, студенти Київської духовної семінарії, представники колективу Меморіального комплексу.

Під час підготовки до IX Церковногромадської виставкифоруму “Православна Русь” на прохання відділу музеєм було надано фотографії та документи для висвітлення теми “Народипереможці: разом в історії, разом у майбутньому”.

Патріотична тематика є однією з головних у роботі відділу з благодійними організаціями. 26 квітня у дерев’яному Всіхсвятському храмі на території будівництва СвятоВоскресенського кафе-дрального собору відбулася духовноблагодійна акція, присвячена Дню Перемоги. Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відслужив літію за загиблими у Великій Вітчизняній війні у присутності багатьох ветеранів, які прибули у Київ з різних областей України. Також відбулось поминання жертв Чорнобильської трагедії. Після цього у галереї “Соборна” відбулась зустріч вете-ранів з Блаженнішим Митрополитом, який вручив керівникам ветеранських організацій нагороди, а усім присутнім — пам’ятні подарунки.

Співорганізатором заходу виступив Всеукраїнський фонд “Дорога майбутнього”. На зустрічі були присутні діти з інтернатів Київської області, які представили концертну програму “Перемога заради майбутніх поколінь”.

Під час свята функціонувала фотовиставка “Війна очима солдата” і персональна виставка картин “Джерело духовності” 95річного ветерана війни, професійного художника Володимира Яценко, який отримав від Його Блаженства орден “1020ліття Хрещення Київської Русі”. Також відбулася презен-тація книги іг. Серафими “Молитва за Перемогу”. Зі спогадами про війну виступив протоієрей Роман Косовський, шпальти нагород якого збагатилися в цей день церковним орденом із рук Предстоятеля УПЦ.Учасниками цієї акції були також численні вихованці Київського військового ліцею ім. І. Богуна, які отримали глибокий урок патріотичного і духовного виховання.

З 26 квітня по 15 травня в рамках проекту “Героїкопатріотичне виховання” фонд “Дорога майбутнього” провів низку зустрічей представників ветеранських організацій з вихованцями шкілінтернатів. В зустрічах взяли участь діти з 17 дитячих установ м. Києва і Київської області.

Відділ “Церква і культура” залучив фонд “Дорога майбутнього” до участі у формуванні вистав-кифоруму “Православна Русь”, яка проходила 4—8 листопада у Москві. Відділ разом з Духовнопро-світнім центром, КДАіС, Міжнародною організацією “Соняшник”, фондом “Дорога майбутнього” підготував експозицію, присвячену 75річчю Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Воло-димира, 65річчю Великої Перемоги, а також тематичні стенди, які розповідали про життя київських духовних шкіл, КиєвоПечерської Лаври, про будівництво СвятоВоскресенського собору. Експозицію Української Православної Церкви відвідав Святіший Патріарх Кирил, вона мала дуже великий інте-рес серед відвідувачів.

З 16 грудня 2010 р. по 9 січня 2011 р. Київська Митрополія разом з фондом “Дорога майбутнього” проводить на майдані Незалежності у Києві масштабну благодійномистецьку акцію “Від Миколая до Різдва”.

Вибудовується робота відділу з письменницькими творчими організаціями. Відділ сприяв проведенню зібрання письменниківмариністів 12 серпня 2010 р., в якому взяв участь голова Всеукраїнського союзу письменниківмариністів В.Михайлов (Київ) та головний редактор журналу “Фарватер” А.Терещенко (Харків), члени союзу з Києва, Одеси, Харкова, інших міст України. Добрі творчі сто-сунки складаються з літераторамишевченкознавцями на чолі з відомим дослідником творчості Кобзаря С. А.Гальченко.

Відділ звертався до Блаженнішого Митрополита Володимира з проханням про нагородження ві-домого поета і громадського діяча, голови Всеукраїнського фонду культури Б. І. Олійника, академіка М. Г.Жулинського (в зв’язку з 75-річчям), які отримали з рук Предстоятеля високі церковні нагороди. За поданням відділу був удостоєний нагородження орденом відомий кіномитець, актор і театральний діяч Б. С.Ступка.

Цікавим був досвід співпраці відділу з профспілками. На відзнаку 20ліття створення Федерації профспілок України відділ брав участь у проведенні свята православної культури “Віра. Надія. Любов”. Захід відбувся 30 вересня 2010 р. на Софійській площі у м. Києві. Вітальне слово від Блажен-нішого Митрополита Володимира оголосив єпископ Васильківський Пантелеймон. На площі перед собором св.Софії виступили народні артисти України, виконавці, творчі колективи, які сповідують християнські цінності.

Великою честю стало залучення відділу до святкування 75річчя Предстоятеля УПЦ Блаженнішо-го Митрополита Київського і всієї України Володимира. Сферою відповідальності відділу була участь в організації урочистої академії і концерту в Національній опері. В тісній співпраці з оргкомітетом ювілею, який очолював архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, міністерством культури, держкомітетом з справ національностей і релігій, іншими відповідальними структурами відділ “Церква і культура” сумлінно виконував свій послух, молитовно приєднуючись до Повноти вітчизняного Православ’я у прославленні Всеблагого і Всемилостивого Господа, що надав українській землі доброго і благодатного пастиря — Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *