2009

Звіт Синодального відділу «Церква і культура» за 2009 р.

2009-й рік відзначився багатьма знаменними подіями, у світлі яких проходило життя нашої Церкви, отже, і життя Синодального відділу “Церква і культура”. У нинішньому році Повнота Православ’я урочисто відзначила 450-ліття принесення на Україну Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, 350-ліття знайдення мощей прп. Іова Почаївського, 300-ліття преставлення свт. Димитрія Ростовського, 190-річчя реорганізації Києво-Могилянської академії в Київську духовну академію. 20-ліття відновлення КДА, 385-річчя від дня кончини видатного борця за Православ’я архімандрита Єлисея Плетенецького. Великий резонанс у світі мали церковні урочистості на честь 1021-ї річниці Хрещення Київської Русі, які очолив Предстоятель Руської Православної Церкви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

 

Разом з багатьма церковними та державними інституціями відділ брав участь у заходах, присвячених 65-річчю звільнення України від німецько-фашистських загарбників, 200-літтю від дня народження М. В. Гоголя, 300-літтю Полтавської битви та іншими знаменними подіями.

 

Як і в минулому році, відділ “Церква і культура” разом з відділом зовнішніх церковних зв’язків УПЦ продовжував роботу з представлення світові Пересопницького Євангелія. 30 березня 2009 р. відбулася презентація Пересопницького Євангелія у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. 1 квітня члени делегації УПЦ представляли Пересопницьке Євангеліє у Бібліотеці Конгресу США. Відбулось багато зустрічей з представниками дипломатичного корпусу, української діаспори в США, культурно-громадських кіл. Україна постала в очах тих, хто познайомився з цим унікальним факсимільним виданням, як країна високих культурних досягнень та глибокого християнського натхнення, породженням яких стало чимало світових шедеврів, таких, як Пересопниця.

 

До Бібліотеки Конгресу США був також переданий примірник факсимільного видання Христинопільського Апостола XII ст., оригінал якого зберігається у Львівському історичному музеї. Гроші на реставрацію Христинопільського Апостола та виготовлення копій надали Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир та посольство Сполучених Штатів в Україні.

 

З 7 по 10 травня відбулась презентація Пересопницького Євангелія у Польщі. 7 травня делегацію УПЦ приймала Християнська богословська академія у Варшаві, 8-го — місто Люблін, де організаторами зустрічі стали Люблінсько-Холмська єпархія Польської Православної Церкви, Українська громада у Любліні та гуманітарний відділ Люблінського університету ім. Марії Кюрі-Складовської. 9 травнягостей з України приймали Перемисько-Новосанчівська єпархія ППЦ, Історичний музей м. Сянока та Культурознавчий інститут Державної вищої професійної сяноцької колегії. Наступного дня захід продовжувався у м. Горлиці під проводом Перемисько-Новосанчівської єпархії та Центру православної культури “Єлпіс” у м. Горлиці. Урочистості незмінно супроводжувалися різноманітними мистецькими акціями у виконанні творчих колективів української діаспори. Польська програма презентації Пересопниці мала гучний резонанс та широко висвітлювалася в місцевій пресі.

 

20 травня презентація Пересопницького Євангелія відбулася у Києві, в Президентському фонді Леоніда Кучми. Також був представлений рукописний збірник 1844 р. “Вірші Т. Шевченка”, написаний друзями поета у польській транслітерації. Його надрукував дніпродзержинський Видавничий дім “Андрій” при підтримці Фонду. У презентації брали участь Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, Президент Л. Д. Кучма, академік М. Г. Жулинський, поет Борис Олійник, і інші відомі діячі науки та культури. Його Блаженство подарував Фонду примірник Пересопницького Євангелія та декілька раритетів із своєї Шевченкіани, зокрема — прижиттєвий “Кобзар” видання 1860 р.

 

26 жовтня делегація УПЦ представляла Пересопницю у Молдавській Придністровській республіці. Велику допомогу у здійсненні заходу надали Тираспольсько-Дубосарська єпархія, міністерство іноземних справ ПМР та Президент ПМР І. М. Смирнов. У великій залі Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка відбулася конференція, присвячена українській святині, на якій виступили з доповідями архієпископ Тираспольський і Дубосарський Юстиніан, ректор ПДУ С. І. Берил, представники влади ПМР та дипломатичного корпусу, науковці, громадські діячі. По закінченні конференції відбувся концерт, на якому лунали українські пісні. Згодом захід було продовжено у Центрі української культури при ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, на якому були присутні представники місцевої “Просвіти”, Міжнародної громадської організації “Український центр “Співробітництво”, Тираспольського об’єднаного музею та інші офіційні особи. Презентація пройшла з великим підйомом. Її висвітлювали центральні засоби масової інформації ПМР. Дияспоряни висловлювали щиру подяку Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру та архієпископу Юстиніану за організацію цього заходу, спрямованого на зміцнення дружніх зв’язків між співвітчизниками у обох країнах та розвиток української культури.

 

5 листопада у рамках проведення VIII церковно-громадської виставки-форуму “Православна Русь” у Москві відбулась презентація Пересопницького Євангелія у Палаці кіно Національ¬ної спілки кінематографістів Російської Федерації. У заході брали участь видатні кіномитці Російської Федерації, представники Посольства України у РФ, українських громадських організацій. Перед учасниками презентації виступили с концертом обдаровані діти, якими опікується Міжнародний благодійний фонд “Соняшник”.

 

Співпраця з творчими колективами та майстрами мистецтв є важливим чинником у роботі відділу “Церква і культура”. Зокрема, традиційними стали декади митців музичної культури та художнього слова “Різдвяні вечори”, “Пасхальні зустрічі”, “Золота осінь миру” в м. Одесі, які відділ проводить у співпраці з Обласною радою миру”. Для дітей проводяться благодійні акції “Різдвяний дар — дітям” та “Пасхальне сяйво”. Концерти проходять в найкращих залах міста: Національному Одеському оперному театрі, філармонії, Будинку вчених та ін.

 

30 серпня відбувся концерт у рамках акції “Діти в Лаврі”, організатором якого є Київська Митрополія Української Право¬славної Церкви. Відділ брав участь в організації концерту, співпрацюючи з головою правління Міжнародного благодійного фонду “Соняшник” Аллою Горбуновою, яку за подвижництв на ниві культури Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир удостоїв нагородження орденом “450-річчя перенесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері”. Великий успіх мав концерт дитячих колективів, які представляв “Соняшник”, у рамках виставки-форуму “Православна Русь” 4 листопада у Москві. Високу оцінку організаторів цього форуму викликали стенди УПЦ, на яких були представлені макет кафедрального собору УПЦ, Києво-Печерська Лавра, матеріали, присвячені роботі з молоддю священнослужителів УПЦ. Оздоблення композиції відбулося у співпраці з ювелірним будинком “Лабортас і Карпова”. Шедевром виставки стала ювелірна композиція “Лавра Небесна”, яка викликала захоплення у відвідувачів.

 

Віхою у культурно-мистецькому житті України стало проведення 20 квітня – 3 травня “Пасхальної хорової асамблеї-2009” під патронатом Блаженнішого Митрополита Володимира. Вперше провідні хорові колективи об’єдналися у двотижневому святі хорового співу, завдяки ініціативі яскравої творчої особистості — ректора Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Володимира Рожка, доктора мистецтвознавства, народного артиста України. Концерти проходили у найкращих залах Києва: великому залі Національної музичної академії України, малому залі НМАУ, а також у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, Кирилівській церкві, Свято-Пантелеймонівському соборі жіночого монастиря “Феофанія”. Чудовий спів солістів ансамблю “Благовість”, камерного хору “Софія”, ансамблю духовної музики “Стрітення”, хорової капели “Дзвіночок”, хорової капели “Орея”, академічного камерного хору “Вінниця”, жіночого хору КДМУ ім. Глієра, камерного хору “Кредо” та інших професійних та аматорських колективів збирав великі натовпи вдячних слухачів — як парафіян, так і світських поціновувачів музики. Спектр творів був дуже широким: від древніх знаменного, болгарського, київського розспівів, давньосербських та грецьких піснеспівів до масштабних поліфонічних шедеврів знаменитих композиторів XVIII–XX ст.: Бортнянського, Чайковського, Рахманінова та інших. Особливою вишуканістю та духовністю у трактуванні творів відзначалося виконання таких знаних колективів, як хор студентів НМАУ ім. Чайковського, Чернігівського муніципального хору ім. Д. Бортнянського, Молодіжного хору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, чоловічого хору “Світилен” монастиря Китаєва пустинь.

 

“Пасхальна хорова асамблея” стала визначною мистецькою подією у культурному та релігійному житті України. З благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира цей захід стане традиційним.

 

Великий резонанс викликала київська прем’єра ораторії “Страсті за св. Матфієм” відомого богослова, ієрарха і церковного композитора Іларіона (Алфєєва), яка відбулась 23 листопада в Національній філармонії України. Її виконали Національна академічна хорова капела “Думка” та симфонічний оркестр філармонії. Диригував Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, академік, народний депутат України Євген Савчук. Зала філармонії була заповнена вщерть. Серед почесних гостей були присутні Блаженніший Митрополит Володимир, єпископат УПЦ, відомі музикознавці та діячі культури.

 

Важливим фактором у роботі відділу стала тісна співпраця з діячами кіномистецтва, православних та світських телерадіокомпаній. Зокрема, відділ брав участь у роботі київського міжнародного фестивалю документального кіно “Кінолітопис-2009”, який тривав в Україні з 1 по 6 червня. Учасників фестивалю прийняв у Лаврі Блаженніший Митрополит Володимир. Деякі з кіномитців отримали з рук Його Блаженства високі церковні нагороди. В рамках фестивалю відбулася презентація Пересопницького Євангелія та кінофільму, присвяченому цій пам’ятці. Ця кінострічка стала лауреатом “Кінолітопису-2009”.

 

2 квітня Блаженніший Митрополит Володимир прийняв у своїй резиденції відомого режисера Володимир Бортка, прем’єра фільму якого “Тарас Бульба” відбулася в той день у Києві. Його Блаженство вручив В. Бортку орден 1020-ліття Хрещення Русі. Представники відділу “Церква і культура” були присутні на прем’єрі фільму в рамках святкування 200-ліття від дня народження М. В. Гоголя.

 

Відділ брав також участь у проведенні міжнародної науково-практичної конференції “Гоголь як пророк слова”, що відбулася 26 березня в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. Учасники конференції ознайомилися з раритетами Гоголіади, представлених різних та церковних зібрань, в тому числі — з пам’ятками, які надіслав на виставку Блаженніший Митрополит Володимир.

 

300-літтю Полтавської битви була присвячена моторизована хресна хода “Акція історичного примирення”, яку відділ “Церква і культура” проводив разом з Військовим відділом Київської єпархії. Акція стартувала 7 липня від резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира, який відслужив молебень та окропив святою водою учасників хресної ходи — молодь з Київського автомотоклубу та міжнародного автомотоклубу “Ночные волки”. Байкери прикрасили своїх сталевих коней хоругвами та виробами з православною символікою. Байкери відвідали Полтавську єпархію, де неподалік від поля Полтавської битви встановили козацький хрест в пам’ять загиблих воїнів, що віддали життя за віру і вітчизну. В Запорізькій єпархії на острові Хортиця було відправлено панахиду. Звершилася хресна хода 9 липня у Севастополі подячним молебнем у Свято-Володимирському храмі — місці хрещення св. рівноапостольного князя Володимира.

 

Акцією вагомого патріотичного змісту стало відзначення 65-ї річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. Відділ разом з Київським національним музеєм Великої Вітчизняної війни провів захід “Молитва за Україну”. Панахиду по загиблих героях-визволителях відправив вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон. Було відкрито тематичну виставку “Молитва за Україну”, сформовану з особистого зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира, музею “Православна Україна” та музею Великої Вітчизняної війни. Це особисті речі святителя Луки (Войно-Ясенецького), фотографії священнослужителів, нагороджених орденами та медалями за подвиг у Великій Вітчизняній війні, хрестики та фрагменти ікон, знайдених київськими ентузіастами-пошуковцями у бліндажах та окопах, що залишилися на місті колишніх Лютезького та Букринського плацдармів. Виставка стала новим кроком у висвітленні реалій Другої світової війни, спростовуючи міфи про безрелігійність радянських воїнів, що нібито йшли в бій під гаслом “За Сталіна!” і воліли померти комуністами. Знахідки істориків і пошуковців свідчать про відродження віри в душах червоноармійців, нове осягнення сенсу життя у вогненному вирі тієї страшної війни.

 

Відділ розбудовує православну музейну справу не лише в межах України, але й у міжнародних масштабах. Налагоджено співробітництво з музеєм ім. Андрія Рубльова у Москві, музеєм української ікони у м. Сяноку (Польща), Національним історичним музеєм у Мінську. Продовженням проекту “Шедеври іконопису” за участю Національного Києво-Печерського заповідника, Державної Третяковської галереї та Національного історичного музею у Мінську (Білорусь) став проект виставок іконопису у США. З нагоди започаткування цього проекту 25 березня 2009 р. в резиденції Предстоятеля УПЦ відбулася зустріч Його Блаженства з ініціативною групою, яку очолив міністр культури України В. Вовкун. У зустрічі взяли участь дружина посла США Дебора Тейлор, президент фонду міжнародних мистецтв та освіти Грегорі Гурофф, українські меценати, директори музейних установ тощо. Американським гостям було представлено Пересопницьке Євангеліє. Результатом перемовин стало рішення про експонування протягом 2010–2011 рр. шедеврів українського сакрального мистецтва у великих містах Америки.

 

Конструктивні та плідні зв’язки Відділ налагодив з Всеукраїнською асоціацією музеїв. До 300-річчя преставлення Димитрія Ростовського відділ “Церква і культура” разом з асоціацією, а також інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка і Національним історико-культурним заповідником організував виставку “Український Златоуст” у приміщенні колишньої ризниці Свято-Успенського собору Києво-Печерської Лаври. На жаль, у зв’язку з карантином відкриття виставки було відкладено.

 

29 жовтня у м. Радомишль на Житомирщині пройшов захід, присвячений 385-річчю від дня кончини видатного діяча українського Православ’я архімандрита Києво-Печерської Лаври Єлисея Плетенецького. В етнопарку “Радомишльська папірня”, який належить відомій родині українських меценатів Богомолець-Шереметьєвих, у древньому замку, що його будував Є. Плетенецький і який силами подружжя Богомолець-Шереметьєвих відреставровано, відбулося відкриття виставки раритетів древнього церковного мистецтва, освячення пам’ятника архімандриту Єлисею та концерт Ольги Богомолець — представниці знаменитої родини вчених Богомольців. Освячення відправив Блаженніший Митрополит Володимир, який нагородив доктора О. Богомолець та її чоловіка О. Шереметьєва високими відзнаками Української Православної Церкви. До музею “Радомишльська папірня” він подарував рідкісні книги з своєї колекції Шевченкіани. У відповідь меценати подарували Його Блаженству ікону Пресвятої Богородиці XVIII ст.

 

Відділ “Церква і культура” допоміг Імператорській православній палестинській громаді в Святій Землі та Мюнхенському фонду ім. О. К. Глазунова привезти до України унікальну виставку “Царський хресний шлях”, присвячену 91-річчю загибелі святих царствених мучеників від рук більшовиків. Серед експонатів виставки — ікони, книжки, особисті речі царствених страстотерпців, деякі з них мають велике меморіальне та сакральне значення, як, наприклад, параманний хрест святої преподобномучениці Єлисавети, який був на ній під час загибелі, ікона св. князя Олександра Невського чудової ювелірної роботи, яку чоловік Єлизавети Федорівни великий князь Сергій Олександрович подарував імператору Олександру III після його чудесного спасіння під час аварії поїзда на станції Борки, ікона святителя Миколая з келії преподобномучениці Єлисавети та багато інших. Меморіальна експозиція була представлена в музеї “Християнська Одеса” Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м. Одеси, в Луганську. Планується розмістити виставку “Царський хресний шлях” у Києві.

 

Значну допомогу Відділ надав новоствореному музею Київської духовної академії. Бібліотеці та музею КДА були передані примірники академічної періодики XIX ст., в тому числі підшивки “ТКДА”, журналів “Руководство для сельских пастырей”, “Воскресное чтение”.

 

Відділ налагодив співпрацю з Національним історичним музеєм у м. Києві — для експонування в стінах музею на тимчасове збереження були передані деякі нагороди Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира; з Львівським музеєм історії релігій, з Одеською національною науковою бібліотекою ім. М. Горького, з Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського. На запрошення президії НАН України відділ долучився до святкування століття з дня народження видатного українського вченого, фізика світового масштабу М. М. Боголюбова (1909–1992), батько якого, протоієрей Микола Михайлович Боголюбов (1872–1934) був відомим богословом, професором університету святого Володимира в м. Києві, учасником Помісного Собору 1917–1918 рр. Разом з НАН України йде робота над проектом факсимільного видання Супральського Ірмологіону XVII ст.

Відділ “Церква і культура” налагодив тісний зв’язок з громадськими організаціями, такими як фундація “Україна. Історія вели¬кого народу”, “Жінка третього тисячоліття”, “Життєдайне джерело” та багатьма іншими. Найтісніша співпраця здійснюється з духовно-просвітницьким центром при кафедральному соборі Воскресіння Христового на чолі з Оленою Миколаївною Резниковою. Фінансову допомогу у здійсненні та реалізації проектів надає відділу Ольга Вікторівна Щербакова.

Дякуючи багатьом подвижникам на ниві духовності та культури, Відділ “Церква і культура” у нинішній непростий час несе свій послух, направлений на відповідальне здійснення доручень та завдань священноначалія заради спасіння та відродження православної культури в усій її красі та самобутності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *